Vicks vaporub alternatief tegen verkoudheden

177
Griep
Het seizoen van de verkoudheden en griep lijkt op volle toeren te blijven draaien en daarom wil ik jullie graag een 100% natuurlijk DIY alternatief geven voor vicks vaporub.

Wie kent het niet, Vicks Vaporub, Kalip’tus (voor baby’s) of Aromaforce. Het zijn allemaal zalfjes die dankzij de oliën en aromatische stoffen een verlichtend effect heeft na inhalatie bij een verkoudheid of griep.

Het seizoen van de verkoudheden en griep lijkt op volle toeren te blijven draaien en daarom wil ik jullie graag een 100% natuurlijk DIY alternatief geven voor deze wondermiddeltjes.

Waarom Vicks vaporub zelf maken?

Een tijdje geleden zijn vicks en vaseline negatief in het daglicht gezet door het gebruik van petroleum gel. Petroleum gel is een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie.

Daarnaast is het hoofdingrediënt van vicks kamfer. Wanneer je dit product puur gebruikt is dit heel giftig, zelfs bij een heel beperkte inname. Vooral het gebruik van kamfer heeft er nu toe geleid dat Vicks vaporub niet meer gebruikt mag worden bij kinderen onder de 2 jaar.

Wat mij vooral opvalt is dat er nauwelijks nog (wetenschappelijke) artikels terug te vinden over de inmiddels toch wel minder goede reputatie van Vicks. Het lijkt erop dat terwijl ik dit neerschrijf er heel wat slechte publiciteit ‘gewoon’ verdwenen is…

Bovenstaande elementen waren voor mij toch wel genoeg reden om op zoek te gaan naar een natuurlijk alternatief dat ik zelf kan maken. Door het gebruik van etherische oliën is dit recept niet veilig voor het gebruik bij kinderen!

vicks vaporub

Kan je een verkoudheid voorkomen?

Alleen door te leven als een kluizenaar kan je een verkoudheid voorkomen. Bij verkoudheid in de directe omgeving kun je proberen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van degene die verkouden is. (Als mama van 2 kinderen moet ik hier wel eens goed mee lachen. Compleet onmogelijk hier!)

De duur van een verkoudheid is helaas niet te verkorten: je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om het virus weer uit het lichaam te krijgen. Gelukkig kun je de vervelende symptomen die met een verkoudheid gepaard gaan, wel aanzienlijk verlichten onder andere met onze eigen verkoudheidsbalsem.

Kan je een verkoudheid verlichten?

Je kan ze niet ontlopen maar je kan ze wel verlichten gelukkig. Hier zijn enkele tips:

Voorkom besmetting

Ben je verkouden of in de omgeving van anderen die verkouden zijn? Let op de hygiëne. Was je handen regelmatig met zeep en gebruik bij het niezen een papieren zakdoek.

Ga stomen 

Het versnelt de genezing van verkoudheid niet, maar helpt wel om tijdelijk minder snot in je neus te hebben.

Neusdruppels met zout water kunnen helpen

Zo’n oplossing kun je zelf maken of kant-en-klaar bij de apotheek of drogist kopen. Druppel de zoutoplossing zo vaak als je wilt in je neusgaten.

Gebruik een middel met xylometazoline 

Neusspray of neusdruppels met xylometazoline verminderen de zwelling van de slijmvliezen, waardoor je wat gemakkelijker door je neus kan ademen. Gebruik deze niet langer dan een week achter elkaar.

Rook niet 

Roken zorgt voor extra irritatie van de slijmvliezen. Dit kan ervoor zorgen dat de verkoudheid veel langer blijft aanhouden.

Verkoudheden bij kinderen

Zoals ik eerder al vermelde gebruik ik de verkoudheidsbalsem niet bij onze kinderen. Dit door het gebruik van de etherische oliën in het recept. De gebruikte oliën zijn te intens en kunnen de verkoudheid erger maken. 

Voor dit specifiek recept zal er dus ook geen kindvriendelijk alternatief komen. 

Wanneer het gaat om gebruik bij kinderen neem ik liever zelf geen risico’s en vertrouw ik altijd op het advies van onze apotheker en dokter. Wij als volwassen kunnen duidelijk aangeven wanneer we ons onwel voelen, kinderen kunnen dit nog niet. Wees zelf dus ook voorzichtig en neem geen onnodige risico’s!

Materiaal dat je nodig hebt

Verkoudheidsbalsem

Het seizoen van de verkoudheden en griep lijkt op volle toeren te blijven draaien en daarom wil ik jullie graag een 100% natuurlijk DIY alternatief geven voor vicks vaporub.
Eenheid 1 potje
Voorbereiden 5 minuten
Bereiden 15 minuten
Afkoelen 1 uur

Materiaal

Ingrediënten

Instructies

 • Zet de pan met een bodempje water op het vuur en laat het op een zacht vuur warm worden
 • Doe de jojoba olie en bijenwas in de maatbeker
  22.6 gr Jojobaolie, 5 gr Bijenwas
 • Zet de maatbeker in de pan en laat alles rustig smelten
 • Eens alles bijna gesmolten is, haal je de maatbeker uit het steelpannetje. Laat de temperatuur van de vloeistof zakken tot 40°c of lager
 • Voeg de etherische olie toe en roer alles goed om met de mini-garde. Wanneer je de etherische olie toevoegt wanneer de vloeistof nog te warm is neemt de helende werking van de etherische olie af
  20 druppels Tea Tree etherische olie, 15 druppels Rozemarijn etherische olie, 5 druppels Citroen etherische olie
 • Zet ondertussen je aluminium blikje of potje klaar en giet de doorzichtige vloeistof in het blikje
 • Laat dit nu een uur uitharden zonder een deksel op

Opmerkigen

Deze producten koel, donker en droog bewaren. Indien gemaakt in een hygiënische omgeving, tot 6 maanden houdbaar.
 
*Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten de essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Categorie: Kwaaltjes
Helpt bij: Verkoudheden, Verkoudheid
Zoekwoord: vaporub, verkoudheden, verkoudheid, vicks

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordelingen
Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.