Lippenbalsem zelf maken met 3 ingrediënten

182
Koud
Wisselvallig koud weer staat voor velen gelijk aan droge of gebarsten lippen. Maak zelf je natuurlijke lippenbalsem en ervaar heerlijk zachte lippen.

Vanwege de wisselende temperaturen, zetten we de verwarming binnen een paar standjes hoger. Kaarsjes aan, Netflix op en gezelligheid! Je huid heeft hier echter andere gedachten over – specifiek je lippen. Wist je dat er zoiets bestaat als een lippenbalsem verslaving?

De anatomie van onze lippen

De huid van onze lippen is anders dan de rest van ons lichaam, maar bestaat uit dezelfde huidcellen. Het heeft vaak wat meer tijd nodig om aan weersveranderingen te wennen. Elke 28 dagen wordt de dode cellaag vernieuwd doordat nieuwe cellen opstijgen uit de diepste laag. Op deze manier wordt onze liphuid steeds vernieuwd en hersteld.

Onze huid is kwetsbaar en snel uitgedroogd, maar onze lippen zijn nog veel kwetsbaarder. Ze bestaan uit 3 tot 5 cellagen, in tegenstelling tot de rest van onze huid die er 16 heeft. Ook bevatten ze geen zweetklieren, wat de lippen ontneemt van de beschermende laag van huidolie en zweet. Dat maakt ze zo gevoelig voor temperatuurverschillen. Daarnaast duurt het proces van aanmaken en verjonging van celweefsel ongeveer 28 dagen.

Waarom zelf natuurlijke lippenbalsem maken?

Een heel bekend product dat gebruikt wordt als lippenbalsem is vaseline. Dit is gemaakt van witte geraffineerde petroleum, een afgeleide van aardolie. Het wordt vaak gebruikt bij het verzorgen van een gevoelige huid omdat het een laagje over de huid legt zodat het vocht moeilijker uit de huid kan verdwijnen. Op zich is er niets mis met het gebruik van vaseline maar de gedachte dat je een afgeleide van aardolie op je gezicht smeert, is niet voor iedereen even fijn.

Daarom kies ik voor een 100% natuurlijk alternatief zodat je zelf weet wat je smeert voor vaak een goedkopere prijs dan dat je lippenbalsem in de winkel koopt! Deze lippenbalsem bestaat slechts uit 3 ingrediënten: bijenwas, shea boter en kokosolie.

Tips om je lippen te verzorgen

 1. Om je lippen goed gehydrateerd te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te verzorgen. In de winter kan je dit meerdere keren per dag doen met een lippenbalsem (zonder parfum, munt, eucalyptus of andere irriterende stoffen).
 2. Vergeet niet een SPF aan te brengen op je lippen! Als deze niet al in je lippenstift of lipbalm zit, gebruik dan een apart product. Let er bovendien op dat producten met een hoge spf wat stroever aanvoelen, minder lekker smaken en vaak ook wat witter kunnen zijn. Ter bescherming van je lippen is dit de beste keuze maar niet altijd even prettig om te dragen.
 3. Scrubben is niet goed voor je lippen omdat het de huid kan beschadigen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin je steeds meer jouw lippen beschadigd. Als er echt velletjes op je lippen zitten, smeer dan wat van de lippenbalsem op je lippen en gebruik een washandje om ze zachtjes af te wrijven. Breng vervolgens terug lippenbalsem, olie of vaseline aan voor extra hydratatie.
 4. Wees op je hoede voor cosmetica producten die beloven je lippen op te laten zwellen. Ze irriteren de huid om dit effect te veroorzaken, maar daarna betaal je de prijs – letterlijk en figuurlijk. Dus gooi die lipplumping glosses lekker in de prullenbak!
lippenbalsem

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Hoewel je misschien denkt dat een lippenbalsem verslaving voortkomt uit fysiologische gewenning, is dit een psychisch fenomeen.

Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is er géén sprake van gewenning. Je lippen raken volgens Rogiers niet gewend aan lippenbalsem en je hoeft niet steeds meer te gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen, meldt ze.

Geef je lippen wat lucht

Niet verslavend dus, zo’n lippenbalsem. Toch is er een ‘maar’: als je vaak lippenbalsem smeert worden je lippen op den duur namelijk wel droger. Maar dat heeft niks te maken met een zogenoemde ‘verslaving’. Als je volgens Rogiers vaak een dikke laag lippenbalsem op je lippen smeert, sluit je de lippen af voor de buitenlucht. Jouw lippen krijgen geen lucht meer en worden daardoor droger. Vervolgens smeer jij er weer iets op waardoor ze nog altijd geen lucht krijgen en wederom wel droger worden. En dan zit je in een vicieus cirkeltje.

Het is belangrijk voor je lippen dat ze niet constant afgesloten zijn, door zo’n dikke lagen lippenbalsem bijvoorbeeld. Jouw lippen hebben namelijk ook baat bij lucht. Als je te vaak (en veel) smeert, verstoort dat de balans van je lippen – omdat ze niet genoeg lucht krijgen door het laagje lippenbalsem – en kan dat op den duur wel voor klachten zorgen (waaronder dus die droge lippen en bijkomende infecties).

Materiaal dat je nodig hebt

Lippenbalsem

Wisselvallig koud weer staat voor jou misschien gelijk aan droge of gebarsten lippen. Maak zelf je natuurlijke lippenbalsem en ervaar heerlijk zachte lippen.
Eenheid 1 lippenbalsem stick
Bereiden 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totaal 1 uur 15 minuten

Materiaal

 • 1 Glazen maatbekers Of een ander potje dat makkelijk giet, anders ga je morsen
 • 1 Pan met bodem water
 • 1 Lippenbalsem stick Inhoud 6ml

Ingrediënten

Instructies

 • Zet de pan met een bodempje water op het vuur en laat het op een zacht vuur warm worden
 • Doe de bijenwas, shea boter en kokosolie in de maatbeker
  1.5 gr Sheaboter, 1.1 gr Bijenwas, 2.6 gr Kokosolie
 • Zet de maatbeker in de pan en lat alles rustig smelten
 • Eens alles gesmolten is, haal je de maatbeker uit het steelpannetje.
 • Zet ondertussen je lippenbalsem stick klaar en giet de vloeistof in het blikje. TIP: Wanneer je morst met het warme mengsel laat dit dan uitharden voor je het opkuist. Zo heb je veel minder poets werk!
 • Laat dit nu een uur uitharden zonder het deksel op

Opmerkigen

Deze producten koel, donker en droog bewaren. Indien gemaakt in een hygiënische omgeving, tot 6 maanden houdbaar.
*Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten de essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Categorie: Gezicht
Helpt bij: Droge lippen, Gebartsen lippen
Zoekwoord: droge lippen, gebarsten lippen, lippenbalsem

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordelingen
Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.