Heerlijk verfrissende aftersun lotion

75
Info
Deze verfrissende aftersun lotion verzacht de zonnebrand veroorzaakt door blootstelling aan de zon en verfrist intensief de huid van het hele gezin.

In de zomer zijn we vaker buiten, gaan we lekker op vakantie en genieten we vooral van de zon. Ondanks dat we ons regelmatig insmeren met zonnecrème en aftersun lotion, kan het toch voorkomen dat onze huid verbrandt door de zon. En ook als we niet zijn verbrand is het fijn voor onze huid om deze na de zon goed te verzorgen. Zelf aftersun maken met etherische oliën en aloë vera is makkelijker dan je denkt!

Onze huid bestaat voor meer dan 70% uit water. Deze kan behoorlijk uitdrogen en beschadigen door de zon. Hydrateer en herstel je huid zelf met behulp van je zelfgemaakte Aloë Vera aftersun lotion. Lavendel en oranjebloesemhydrolaat verkoelen de huid en voorzien deze van een flinke hydratatieboost. Aloë vera helpt de huid te herstellen na het zonnen.

Tip: in dit recept heb ik een grote fles van 300ml aftesun lotion gemaakt om mee te nemen op vakantie maar je kan dit ook in een kleinere hoeveelheid maken. Een flesje van 50ml kan je bijvoorbeeld makkelijk in je handtas wegstoppen.

Iedereen verbrandt weleens

Toegegeven, ik ben er ook schuldig aan. Ik weet nog goed de periode waarin ik dacht dat insmeren met zonnecrème gelijk stond aan “voor altijd een wit velletje hebben”. Nu weet ik uiteraard wel beter maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen! Uit een Zwitsers onderzoek onder schoolkinderen kwam onlangs naar voren dat maar liefs zestig procent van de kinderen het afgelopen jaar in ieder geval één keer verbrand is geweest.

aftersun lotion 1

Helpt aftersun tegen een verbrande huid?

Is je huid verbrand door de zon? Dan gebruik je best een goede aftersun. Maar ook als je huid niet verbrand is na een dag zonnen, kan deze wel een aftersun gebruiken.

Aftersun hydrateert je huid. Na het zonnen kan je gebruinde of verbrande huid droog en trekkerig aanvoelen. Dit komt doordat je huid vocht nodig heeft.

Aftersun helpt je verbrande huid koelen. Een verbrande huid voelt vaak warm aan. Naast vochtinbrengende ingrediënten bevat aftersun verkoelende ingrediënten zoals aloë vera.

Aftersun kan helpen om je kleurtje langer vast te houden. Goed hydrateren kan vervellen voorkomen. Zo blijf je langer bruin. Goed drinken en smeren is dus van groot belang na het zonnen.

Auwtch!

Ik deel nog graag even een auwtch momentje van een tijdje geleden! Mijn echtgenoot had zich afgelopen zomer niet snel genoeg ingesmeerd met zonnecrème met een verbrande nek als gevolg. Onwetend als hij was had hij een aftersun gekocht waar parfum in zat. Dit is op zich niet abnormaal maar je huid kan hier heel heftig op reageren als deze verbrand is. Je kan het al raden… Hij smeert dit uit en weet niet waar kruipen van de irritatie. Dus geloof me als ik zeg dat je irriterende producten zoals parfum, menthol of alcohol beter achterwegen laat in aftersun.

Materiaal dat je nodig hebt

Zomerse aftersun

Deze verfrissende aftersun lotion verzacht de zonnebrand veroorzaakt door blootstelling aan de zon en verfrist intensief de huid van het hele gezin.
Eenheid 1 fles van 300ml
Voorbereiden 10 minuten
Bereiden 20 minuten
Afkoelen 10 minuten
Totaal 40 minuten

Materiaal

Ingrediënten

Instructies

Fase A: warm water fase

 • Voeg het lavendel hydrolaat, oranjebloesem hydrolaat en aloë vera gel samen in 1 maatbeker
  45 gr Lavendel hydrolaat, 15 gr Oranjebloesem hydrolaat, 45 gr Aloë vera gel
 • Weeg het totale gewicht en schrijf dit getal op. Na het opwarmen verdampt een deel en zal je dit even moeten aanvullen
 • Meng de ingrediënten samen en dek vervolgens de maatbeker af met aluminium papier. Dit om verdamping zoveel mogelijk tegen te gaan. Zet de maatbeker in de pan met het bodempje water

Fase B: warme olie fase

 • Voeg de avocado olie, goudsbloem olie, arganolie en olivem 1000 samen in de tweede maatbeker
  22.5 gr Avocado olie, 15 gr Goudsbloem olie, 7.5 gr Argan olie, 7.5 gr Olivem 1000
 • Meng de ingrediënten samen en zet deze maatbeker ook in je bain-marie. Vergeet ook niet deze maatbeker af te dekken met aluminium papier
 • Laat alles rustig smelten aan +- 65°C – 66°C. Dit duurt +- 15 minuten
 • Eens alles gesmolten neem je de twee maatbekers uit de bain marie
 • Weeg de waterfase en voeg warm gedestilleerd water toe tot het originele gewicht
 • Giet vervolgens de waterfase in de oliefase, nooit andersom!
 • Neem je garde, melkopschuimer of staafmixer en mix voor 1 minuut
 • Laat alles even afkoelen en mix elke 5 – 10min even een minuut tot alles op kamertemperatuur is afgekoeld (30°C of kouder)

Face C: afkoel fase

 • Voeg de Leucidal en Vitamine E toe aan je mengsel
  12 gr Leucidal SF Max, 1.5 gr Vitamine E
 • Hier kan je eventueel ook enkele druppels van je favoriete etherische olie toevoegen.
 • Meng alles goed onder elkaar en spatel de lotion uit de maatbeker in de fles

Opmerkigen

Deze producten koel, donker en droog bewaren. Indien gemaakt in een hygiënische omgeving, tot maximum 3 maanden houdbaar.
Hoe minder dit product in aanraking komt met je handen, des te langer deze houdbaar is.
Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Categorie: Lichaam
Helpt bij: Zonnebrand
Zoekwoord: aftersun

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordelingen
Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.