Calendula zalf – goudsbloem zalf

219
Wonder
Op zoek naar een natuurlijke manier om je huid te kalmeren en te genezen? Maak je eigen calendula zalf (goudsbloemzalf) met dit makkelijke recept!

Op zoek naar een natuurlijke manier om je huid te kalmeren en te genezen? Maak je eigen calendula zalf (goudsbloemzalf) met dit makkelijke recept! Deze zelfgemaakte calendula zalf is perfect voor de behandeling van droge huid, brandwonden, uitslag, eczeem en nog veel meer. Het is gemaakt met slechts een paar eenvoudige ingrediënten, en het eindresultaat is een romige, goudgele zalf die je huid zal voeden en beschermen.

Wat is calendula?

Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt de zon gedurende de hele dag. Hierdoor zijn bloemblaadjes in staat om veel licht en warmte te absorberen. Dit resulteert in talrijke actieve bestanddelen, waaronder carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën.

Deze ingrediënten helpen bij het genezen van ontstekingen en het stimuleren van de aanmaak van nieuw weefsel. Daarom staat Calendula vooral bekend om haar herstellende kracht en beschermende effect op de huid.

De bloem, blaadjes en stengel, worden met de hand geplukt, gereinigd en te drogen gelegd. Daarna worden de verschillende bestanddelen vier weken lang in een mengsel van alcohol en water gelegd. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een sterke tinctuur, die als basis dient voor verdere verwerking in diverse verzorgingsproducten

Heeft calendula bijwerkingen?

Calendula is meestal goed te verdragen en heeft weinig bijwerkingen. In zeldzame gevallen kan je echter allergisch reageren op deze plantaardige stof. Als je een allergie hebt, kijk dan altijd even naar de ingrediëntenlijst van het calendula-product dat je wilt gebruiken, om er zeker van te zijn dat er geen stoffen in zitten waar jij allergisch voor bent. Om 100% zeker te zijn, kun je ook altijd eerst wat product op de binnenzijde van de elleboog of pols aanbrengen en controleren of er geen reactie optreedt.

calendula zalf
calendula bloemen

Waar wordt calendula voor gebruilkt?

  • Als dagelijkse verzorging bij volwassenen en baby’s. Goudsbloemextract heeft verzorgende, herstellende en kalmerende eigenschappen, die de huid van jou en je baby – met respect voor de planeet – reinigen en verzorgen.
  • Bij ruwe, schrale huid en kleine wondjes
  • Bij korstvorming in de neus. Dit is een lastige en pijnlijke kwaal, die met goudsbloemzalf sneller verholpen wordt.
  • Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking.
  • Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren.
  • Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou. Goudsbloemzalf versnelt de genezing, vermindert de jeuk en werkt ontstekingsremmend. 
  • Bij aambeien, het is niet onze eerstekeusbehandeling, maar als je enkel calendula zalf in huis hebt, dan kan je de jeuk al meteen verlichten.
  • Bij netelroos.  Bij deze allergische reactie heb je last van hevige jeuk en bultjes. Calendula is bij deze kwaal een hulpmiddel die de huid kalmeert en de jeuk vermindert.
  • Bij een behandeling met bestraling. Als de bijwerkingen zich uiten in een gevoelige, rode huid kan calendula zalf de huid kalmeren.
  • Bij honden en katten. Wanneer je hond of kat jeuk heeft, kan je dat verzachten met calendula zalf. Deze zalf helpt de wonden sneller genezen, werkt kalmerend en jeukstillend.
  • Op open wonden raad ik dit niet aan om te gebruiken omdat het vochtig houden van een wond ook infecties kan verhogen. Ga daarom altijd naar de dokter of apotheker en laat je daar adviseren. Lees hier meer over wat je wel kan doen: Verzorging van acute open wonden.
  • Spataderen komen zeer vaak voor en worden veroorzaakt door bloedvaatjes die verwijd zijn. Uiteraard is het belangrijk om de oorzaak van de spataderen te achterhalen. Raadpleeg hiervoor je huisarts. Om de spataderen te verminderen, kan je Calendula gebruiken. De bloem kan de structuur van de aderen verbeteren, ontstekingen remmen en zwellingen verminderen. Door de zalf te gebruiken kan je het zware gevoel dat gepaard gaat met de spataderen, verlichten.

Materiaal dat je nodig hebt

Lippenbalsem

Wisselvallig koud weer staat voor jou misschien gelijk aan droge of gebarsten lippen. Maak zelf je natuurlijke lippenbalsem en ervaar heerlijk zachte lippen.
Eenheid 1 lippenbalsem stick
Bereiden 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totaal 1 uur 15 minuten

Materiaal

  • 1 Glazen maatbekers Of een ander potje dat makkelijk giet, anders ga je morsen
  • 1 Pan met bodem water
  • 1 Lippenbalsem stick Inhoud 6ml

Ingrediënten

Instructies

  • Zet de pan met een bodempje water op het vuur en laat het op een zacht vuur warm worden
  • Doe de bijenwas, shea boter en kokosolie in de maatbeker
    1.5 gr Sheaboter, 1.1 gr Bijenwas, 2.6 gr Kokosolie
  • Zet de maatbeker in de pan en lat alles rustig smelten
  • Eens alles gesmolten is, haal je de maatbeker uit het steelpannetje.
  • Zet ondertussen je lippenbalsem stick klaar en giet de vloeistof in het blikje. TIP: Wanneer je morst met het warme mengsel laat dit dan uitharden voor je het opkuist. Zo heb je veel minder poets werk!
  • Laat dit nu een uur uitharden zonder het deksel op

Opmerkigen

Deze producten koel, donker en droog bewaren. Indien gemaakt in een hygiënische omgeving, tot 6 maanden houdbaar.
*Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten de essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Categorie: Gezicht
Helpt bij: Droge lippen, Gebartsen lippen
Zoekwoord: droge lippen, gebarsten lippen, lippenbalsem

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordelingen




Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.