Een bodyscrub is een mechanische peeling dat door de harde deeltjes – meestal zout of suiker – dode huidcellen wegneemt en je huid zacht en glad maakt. Een scrub is meestal een combinatie van suiker of zout met een oliebasis. Voor dit eenvoudig recept gebruik ik fijn himalayazout en epsomzout in combinatie met zoete amandelolie
Wat zijn de voordelen van een bodyscrub?
Een bodyscrub heeft verschillende voordelen die ik graag even voor je op een rijtje zetten. Onze huid is continu in beweging waarbij levende cellen uit de diepere lagen van onze huid zich verplaatsen naar de bovenste laag. Deze verliezen we als dode huidcellen. Naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces en kunnen dode huidcellen zich makkelijker opstapelen. Voeg hier vervuiling, schadelijke chemicaliën, vrije radicalen, etc. nog bij en je krijgt de ideale mix voor een doffe en ruwe huid.
Wat is exfoliatie?
Exfoliatie is een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Het is het proces waarbij dode huidcellen worden verwijderd, waardoor de huid zachter en gladder aanvoelt. Exfoliatie kan op verschillende manieren worden gedaan, maar een bodyscrub is een van de beste manieren om dit te doen.
Waarom is bodyscrub essentieel voor de gezondheid van je huid?
Het scrubben van je huid is essentieel voor de gezondheid ervan. Het helpt je huid om dode huidcellen te verwijderen, stimuleert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat nieuwe huidcellen sneller groeien. Scrubben is ook goed voor het voorkomen van ingegroeide haartjes en een aantal huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis.

Hoe vaak moet je exfoliëren met een bodyscrub?
Veel mensen weten niet precies hoe vaak ze moeten exfoliëren met een bodyscrub. Het is belangrijk om je huid niet te veel te scrubben, omdat dit de beschermende laag van je huid kan aantasten. Een goede regel is om maximaal twee keer per week te scrubben.
Welke ingrediënten moet je zeker vermijden bij een bodyscrub?
Als je een bodyscrub wilt maken of kopen, moet je opletten dat er geen schadelijke ingrediënten in zitten. Sommige ingrediënten kunnen de huid beschadigen of irriteren. Dit is een heel persoonlijk iets, waar de ene persoon gevoelig op reageert is niet noodzakelijk zo voor iemand anders.
Wat moet je proberen vermijden?
- Aluminium oxide: dit kan de huid irriteren en uitdrogen.
- Calciumcarbonaat: dit kan de huid beschadigen en uitdrogen.
- Cellulose: dit kan de huid irriteren en uitdrogen.
- Parabenen: dit zijn synthetische conserveermiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dr. Jetske Ultee heeft er een mooi artikel over geschreven.
Hoe gebruik je een bodyscrub het beste?
- Laat je huid eerst even verzachten door al 5 – 10 minuten in bad te liggen of onder de douche te gaan staan
- Breng de scrub aan in cirkelvormige bewegingen en begin bij je voeten. Werk zo naar boven tot aan je hals.
- Duw niet te hard! Laat het Himalaya zout het werk maar doen want anders heb je kans om je huid te irriteren.
- Goed afspoelen met (lauw)warm water
- Smeer jezelf in met je favoriete lichaamsolie of body butter wanneer je net uit bad of de douche komt
Tips
- Start met een milde scrub. Het is beter om te beginnen met een mildere scrub en dan op te bouwen naar een sterkere, in plaats van andersom.
- Gebruik je bodyscrub niet te vaak. 2-3 keer per week is voldoende.
- Scrubben in cirkelvormige bewegingen. Wanneer je je huid scrubt, doe het dan in cirkelvormige bewegingen en vermijd strepen.
- hydrateer je huid na het scrubben. Zorg ervoor dat je je huid insmeert met bodylotion of olie na het scrubben, zodat deze niet uitdroogt.
Materiaal dat je nodig hebt

Bodyscrub
Materiaal
- 1 Potje met deksel Inhoud 120ml
- 1 Mengkom
- 1 Lepel
Ingrediënten
- 55 gr Himalayazout
- 20 gr Epsomzout
- 20 gr Zoete amandelolie
- 1 el Gedroogde lavendelbloemen
- 20 druppels Etherische olie Optioneel
Instructies
- Zet de weegschaal en de mengkom klaar
- Doe het himalayazout en epsomzout in de kom55 gr Himalayazout, 20 gr Epsomzout
- Voeg er de gedroogde lavendel, zoete amandelolie en optioneel de etherische aan toe20 gr Zoete amandelolie, 1 el Gedroogde lavendelbloemen, 20 druppels Etherische olie
- Meng alles goed onder elkaar met de mini-garde. Epsomzout kan klonteren, let dus zeker op voor grotere brokken. Deze kan je met de lepel plat duwen
- Wanneer alles gemenengt is kan je het badzout in het potje scheppen
Opmerkigen
Hoe minder dit product in aanraking komt met je handen, des te langer houdbaar. *Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.