Anti-jeuk stick met goudsbloemolie – Stop jeuk!

139
Info
Ben jij ook naarstig op zoek naar een anti-jeuk stick of spray? Deze anti-jeuk stick bevat natuurlijke ingrediënten die kalmerend en herstellend werken.

Ben jij ook op zoek naar een anti-jeuk stick of spray? De zomer staat steeds gelijk (voor sommigen dan toch) aan lek geprikt te worden door muggen en andere insecten. Die rode grote jeukende bulten, als je er nog maar aan denkt begint het al overal te jeuken. Zelf ben ik geen fan van producten die de werkzame stof DEET bevatten en daarom ging ik zoek naar een werkend en natuurlijk alternatief dat ook bij mijn kindjes gebruikt kan worden.

Zo bevat deze anti-jeuk stick als basis ingrediënten die voornamelijk kalmerend en herstellend werken zoals goudsbloemolie. Daarnaast helpen de etherische oliën zoals lavendelrozemarijn en tea tree mee voor een jeuk stillend, afwerend en ontsmettend effect.

Voordelen van een anti-jeuk stick

Wanneer je last hebt van jeuk, is een anti-jeuk stick een uitstekende oplossing. De stick kan gemakkelijk op de jeukende huid worden aangebracht en geeft direct verlichting. Daarnaast is de stick eenvoudig mee te nemen in je tas of broekzak, zodat je altijd bij de hand hebt wanneer je last krijgt van jeuk.

anti jeuk muggenbeten

DEET, wat is dat?

DEET is geen muggendodend gif. De stof zorgt er ‘slechts’ voor dat de mug niet meer op je huid wil landen voor een bloedmaaltje. Het is niet exact duidelijk hoe dit werkt, maar bepaalde receptoren op de antennes van de dieren worden als het ware geblokkeerd, waardoor ze ons niet goed meer kunnen waarnemen. Ook wordt voorkomen dat ze ons willen bijten.

Er bestaan heel veel verschillende middelen met DEET, in uiteenlopende concentraties. De concentratie van de stof bepaalt niet zozeer hoe krachtig het middel werkt, maar vooral hoe lang. Zo bieden sprays en lotions met 10% DEET ongeveer drie uur bescherming, bij 15 tot 20 % loopt dit op tot een uur of vier, vijf en producten met 30% DEET houden wel minstens zes uur aan.

De afgelopen jaren is DEET steeds vaker negatief in de media gekomen gaande van zenuwklachten en zelfs stuiptrekkingen tot uiteenlopende huidklachten en irritatie reacties. Bij de meeste van die meldingen was er echter wel sprake van orale inname of verkeerd (overmatig) gebruik. Onderzoekers stellen dat antimuggenmiddelen met DEET bij normaal, uitwendig gebruik volgens de voorschriften veilig zijn en geen gezondheidsgevaar vormen maar effecten op lange termijn zijn nog steeds onduidelijk. Voor mij dus voldoende redenen om deze producten niet te gebruiken en al zeker niet bij mijn kindjes.

Heb je een allergische reactie op een muggenbeet?

Een allergische reactie op een muggenbult is vervelend, maar gelukkig ongevaarlijk. Je kunt bij een allergie voor muggen geen anafylactische shock krijgen zoals bij een steek van een bij of wesp. Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten. Als de roodheid wegtrekt, blijven jeukende, harde en open(gekrabde) bultjes achter, die wel dagen tot weken kunnen aanhouden.

Deze reactie komt vooral voor bij kinderen, zij reageren sneller overgevoelig op muggenbulten. Dit wil niet zeggen dat ze ook meteen een allergie voor muggen hebben. Ook mensen met atopisch eczeem kunnen last krijgen van een extreme huidreactie bij een muggenbeet.

Als er een rode ring om je muggenbeet ontstaat of als de muggenbeet warm is en pijn doet, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je een infectie hebt opgelopen. 

Wanneer je vermoed dat je een allergische reactie hebt kan de anti-jeuk stick op zich geen kwaad omdat deze enkel natuurlijke ingrediënten bevat maar je kan gevoeliger reageren op de etherische olieën.

Materiaal dat je nodig hebt

Anti-Jeuk Stick Met Goudsbloemolie

Ben jij ook naarstig op zoek naar een anti-jeuk stick of spray? Deze anti-jeuk stick bevat natuurlijke ingrediënten die kalmerend en herstellend werken.
Eenheid 1 stick
Voorbereiden 10 minuten
Bereiden 15 minuten
Afkoelen 1 uur 30 minuten
Totaal 1 uur 55 minuten

Instructies

 • Zet een steelpannetje of kookpot met een laagje water (+-2 cm) op een midden hoog vuur en laat het water rustig opwarmen
 • Weeg de goudsbloemolie, carnaubawas en kokosolie af en voeg één voor één samen toe in de maatbeker.
  10 gr Goudsbloem olie, 6 gr Kokosolie, 4 gr Carnaubawas
 • Zet de maatbeker in je pan met water en laat alles rustig smelten tot een geel doorzichtig mengsel
 • Eens alles gesmolten (carnaubawas smelt pas op 82°C dus kan even duren), pak je maatbeker van het vuur
 • Laat het mengsel afkoelen tot 30°c en voeg de vitamine E en de Etherische oliën toe. Wanneer je deze ingrediënten toevoegt als het mengsel nog te warm is verminderd de werking van de toegevoegde ingrediënten
  0.3 gr Vitamine E, 0.1 gr Lavendel etherische olie, 0.1 gr Tea Tree etherische olie, 0.1 gr Rozemarijn etherische olie
 • Meng het mengsel goed en giet het vervolgens in de lippenstift tube
 • Laat het mengsel voldoende uitharden voor je het gebruikt

Opmerkigen

Test eerst de verschillende ingrediënten (buiten essentiële oliën) op een stukje huid zodat je zeker bent dat je geen allergische reactie krijgt.
Categorie: Lichaam
Helpt bij: Jeuk, Muggenbeten
Zoekwoord: anti-jeuk, muggenbeten

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten hoe het is gegaan! Laat hieronder een reactie achter en tag @lukse.be op Instagram en hashtag het #lukse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordelingen
Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.