5 huidtypes – Welk huidtype heb jij? Een volledig overzicht

142

Heb je je wel eens afgevraagd welke verschillende huidtypes er zijn en welk type jij bent? In dit blog artikel leer je hoe je dat kunt bepalen. Neem de tijd om de verschillende soorten huidtypes te ontdekken en lees over wat ze inhouden. Je zult er meer inzicht in krijgen en weten hoe je jouw type moet behandelen!

Wat is je huidtype en hoe bepaal je dit? Deze vraag staat centraal bij het vinden van de juiste producten en een goede routine. Om je huid beter te begrijpen, moet je eerst weten wat voor huidtype je hebt. Er zijn verschillende factoren die je huid kunnen beïnvloeden, zoals voeding, hormonen, vervuiling, leeftijd en de producten die je gebruikt. In dit artikel vertel ik meer over de verschillende soorten huidtypes en hoe je jouw type kunt bepalen.

5 Verschillende huidtypes

Er zijn vijf basissoorten huid: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Daarnaast kunnen we ook nog een extra type toe voegen: de gedehydrateerde huid. Als je weet welk huidtype je hebt, kan je beter beslissingen maken wat je nodig hebt om dat gezonde, stralende uiterlijk te behouden.

huidtypes

Huidtype 1: Vette huid

Een vette huid heeft een glanzende, vettige teint en is vaak gevoelig voor acne. Er zijn verschillende manieren om de symptomen van een vette huid te verminderen, zoals het reinigen van je gezicht met een milde cleanser en het gebruik van speciale gezichtscrèmes. Vette huid is vaak glimmend om sommige van dezelfde redenen: erfelijkheid, voedingsfactoren, hormoonveranderingen of stress. Je zult mee-eters, puistjes en open poriën opmerken. Een goede reiniging kan hier echt helpen; maar het voordeel is dat deze huid meestal minder snel rimpels vertoont dan andere typen huid.

Hier zijn enkele suggesties voor mensen met een vette huid:

Verzorg je huid goed door je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds schoon te maken. Vermijd uitdrogende producten met veel alcohol en verwijder 1x per week dode huidcellen met een peeling. Breng 1x per week een masker aan om het teveel aan talg te absorberen en maak regelmatig een ontspannend stoombad. Probeer zo veel mogelijk zoete en vette voeding te vermijden en zoek naar producten die diepere lagen van de huid niet verstoppen. Als je droge huid hebt, let dan extra goed op de hydratatie.

Huidtype 2: Droge huid

Een droge huid is vaak trekkerig en gaat vaak gepaard met schilfers, rimpels of andere lijntjes die uitgesproken zichtbaar zijn. Dit komt omdat er een gebrek aan vetten en vocht is in deze huid. Vaak worden droge huidcondities veroorzaakt door het ouder worden of door erfelijke aanleg. Het is belangrijk om het verschil te zien tussen een droge huid en een gedehydrateerde huid, aangezien ze verschillende behandelingen vereisen. Ook kunnen actieve talgklieren je natuurlijke vetten helpen herstellen.

Een droge huid kan worden verergerd door erfelijke factoren, het ouder worden en veranderende hormonen. Ook schadelijke stoffen in cosmetica, warme douches, verwarmingssystemen, UV-straling van zonnebanken of weersomstandigheden kunnen bijdragen.

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een droge huid:

Neem geen te hete douches of baden en gebruik minder zeep. Gebruik geen harde scrubs op je huid en maak gebruik van reinigingsolie voor je gelaat en doucheolie voor je lichaam. Zorg ook dat je verwarming in huis of kantoor niet te hoog staat als het koud is buiten. Verder is het belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen zoals onverzadigde vetzuren uit vette vis, noten en avocado’s. Naast deze tips, is het belangrijk om ‘s ochtends en’ s avonds een rijke dagcrème te gebruiken voor extra comfort.

Wanneer je huid droog aanvoelt en trekkerig is, betekent dit dat ze te weinig vocht heeft! Dit komt vaak voor als je onder de douche stapt of in een ruimte met veel warmte zit. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt en gebruik producten waar veel water inzit om jouw huid goed te hydrateren.

stralende huid

Huidtype 3: Normale huid

Gebruik voor een normale huid de volgende tips:

Reinig je gezicht tweemaal per dag om mee-eters, puistjes en vergrote poriën te voorkomen. Wrijf met water en gebruik een milde reinigingscrème of melk. Gebruik 1x per week een zuiverende peeling en een ontspannend stoombad om de huid te verzorgen. Gecombineerde huidtypen profiteren het meest van deze routine.

Een mengvormige huid heeft verschillende behoeften voor elk gebied. Het kan droog aanvoelen rond je ogen en wangen, maar vet zijn op de T-zone (voorhoofd, neus, kin). Daarom is het belangrijk om een specifiek product te gebruiken dat past bij elke zone van je gezicht in plaats van slechts één product.

Huidtype 4: Gemengde huid

Suggesties voor de gemengde huid:

Om je huid gezond en schoon te houden, is het belangrijk om je gezicht twee keer per dag te verzorgen. Dit helpt vuil en talg te verwijderen dat zich opstapelt en puistjes of mee-eters kan veroorzaken. Op de T-zone van je gezicht kun je gebruik maken van adstringerende producten zoals toverhazelaar, maar voor de gevoelige huid op je wangen raden we milde reinigingsproducten aan.

Je huid reageert vaak direct op nieuwe producten of bepaalde kleding. Je kan last krijgen van rode plekjes, irritaties of extra gevoeligheid in de huid. Ook bij extreme hitte of kou lijkt je huid meer gevoelig voor irritatie en eczeem-achtige verschijnselen te zijn.

Een gevoelige huid kan voorkomen bij elk huidtype, dus of je nou vette, droge of normale huid hebt, je kunt steeds last ervaren van irritatie of brandende gevoel. Deze huid reageert intenser op externe factoren en ingrediënten zoals kleurstoffen en parfum. Om jouw gevoelige huid te verzorgen, is het heel belangrijk dat je de triggers die een reactie opwekken kan herkennen zodat je producten kunt vermijden die een negatieve reactie uitlokken.

Gevoelige huid

Hier zijn enkele nuttige tips om voor je gevoelige huid te zorgen:

Wanneer je je gezicht reinigt of verzorgt, gebruik dan het juiste washandje of watje. Wrijf niet te hard en probeer irriterende stoffen zoals parabenen en sulfaten te vermijden. Ook producten met hoge percentages alcohol of veel parfum kunnen uw huid irriteren. Houd rekening met je huidtype om de juiste producten te kiezen.

Wil je weten wat je huidtype is? Doe dan eenvoudig deze test thuis. Zo kun je al een goede indicatie krijgen van wat voor huidtype je hebt.

Was je gezicht met een milde reiniger en dep het vervolgens voorzichtig droog. Geef je huid 30 minuten rust en kijk wat er gebeurt. Glimt je huid? Dan ben je waarschijnlijk eigenaar van een vette huid.

Als je huid uitgedroogd, gespannen en jeukerig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een droge huid.

Voel je een verschil in oliegehalte tussen je T-zone en je wangen? Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid.

Voel je huid zacht en comfortabel aan, maar niet vettig? Dan heb je waarschijnlijk een normale huid.

Het is belangrijk om uw huid goed te leren kennen omdat die tijdens het verouderingsproces en met verschillende problemen, zoals acne of andere aandoeningen, meer of minder gevoelig kan zijn. Daarom is het een goede reflex om de ingrediëntenlijst van je producten te lezen en op te zoeken wat ze zijn en wat ze doen. Dit helpt je beter begrijpen waarom je bepaalde producten wel of niet gebruikt.

Gedehydrateerde huid

Hier zijn enkele tips voor het verbeteren van de gedehydrateerde huid:

Zorg ervoor dat je geen hoge temperaturen hebt in je huis. Verwijder elke dag je make-up en reinig je gezicht met een zachte reinigingsmelk. Breng dagelijks vocht aan op je huid door middel van een dagcrème en nachtcrème, indien nodig kun je hierbij ook een serum gebruiken. Drink minstens anderhalve liter water per dag en verzorg je huid om een normale conditie te behouden.

Als je geen pigmentvlekken, droge plekken of olie hebt, geen grote open poriën of acne, dan is dat een teken van een normale huid. Dit huidtype komt gelukkig nog steeds veel voor.

Enkele algemene tips voor huidverzorging die iedereen moet kennen.

Om je huid goed te verzorgen, is het belangrijk dat je haar eigenschappen kent. De ene dag heeft het misschien lage vetgehalte, de andere dag kan het droog of gecombineerd zijn. Daarom moet je leren om je huid te observeren en onthouden welke ingrediënten bepaalde producten bevatten. Ontwikkel de reflex om altijd de ingrediëntenlijst van een product door te nemen en op te zoeken wat ze zijn en wat ze doen.

Bovendien zijn er allerlei basisverzorgingstips die voor iedereen toegankelijk zijn:

Voor een gezonde huid is het essentieel om elke dag een beschermende zonnecrème aan te brengen die UVA en UVB bescherming biedt. Daarnaast is het goed om voldoende water te drinken, make-up ‘s avonds af te halen en je huid regelmatig met een milde reiniger te hydrateren. Vergeet ook zeker niet om voldoende te slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.