Welk huidtype heb ik? · LUKSE

Gratis verzending vanaf €40

Duurzame verpakking

-10% Korting na aanmelding

4,9/5 Gem. Klantenbeoordeling

Blog
Posted in

Welk huidtype heb ik?

Welke huidtypes heb ik en hoe kan ik mijn huidtype bepalen?

Dit is de meest gestelde vraag als het om huidverzorging gaat en de basis voor de juiste producten en een goede routine. Het bepalen van je huidtype is de eerste stap van je proces om je huid beter te begrijpen en beter te verzorgen. Je huid wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren zoals voeding, hormonen, vervuiling, je leeftijd en de producten die je gebruikt. Maar welke huidtypes zijn er nu allemaal en hoe weet je nu wat jouw huidtype is? Lees dan hieronder verder.

Welke huidtypes zijn er?

Er zijn vijf verschillende hoofdtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Daarnaast halen wij de gedehydrateerde huid ook nog als extra type erbij om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Door je huidtype te begrijpen, kan je betere beslissingen gaan maken wat je huid nodig heeft om die gezonde, glowy uitstraling te krijgen.

Vette huid

Een vette huid wordt vaak glimmend doorheen de dag. Je huid wordt gekenmerkt met mee-eters, puistjes, zwarte puntjes en open poriën. Dit huidtype kan erfelijk zijn maar heeft vaak ook te maken met hormonen, stress en voeding. Daarnaast is dikwijls een gebrek aan goede reiniging ook één van de mogelijke boosdoeners. Voordeel van een vette huid is dat deze vaak minder snel rimpels en andere aandoeningen zoals couperose vertoond.

Tips voor de vette huid:

 • Reinig je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds. De overtollige talg moet regelmatig verwijderd worden.
 • Let op met zeer uitdrogende producten met veel alcohol om je huid niet onnodig uit te drogen.
 • Peel je huid 1x per week om zo dode huidcellen te verwijderen en talgophoping te verminderen
 • Gebruik ook 1x per week een masker om het teveel aan talg te absorberen en je huid te kalmeren.
 • Maak een ontspannend stoombad voor je gezicht 1x per week
 • Probeer zo veel mogelijke zoete en vette voeding te vermijden
 • Kijk naar producten die ‘niet comedogeen’ zijn of met andere woorden je poriën niet verstoppen

Droge huid

Een droge huid voelt vaak trekkerig en onaangenaam aan. Je kan vaak droge schilfers zien onder je ogen, op je wangen of rond je neus en je huid heeft een doffe uitstraling. Er is een gebrek aan vet en vaak ook vocht bij deze huid. Daarnaast zijn rimpels of andere lijntjes vaak harder zichtbaar. Des te ouder je wordt, des te minder actief je talgklieren zijn in onze huid waardoor je minder huideigen vetten hebt. Een droge huid kan komen door het ouder worden of een erfelijke aanleg. Het is belangrijk om het verschil te zien tussen een droge huid en gedehydrateerde huid want beide vereisen een andere aanpak.

Een droge huid kan verergeren door erfelijke aanleg, ouder worden of hormonale schommelingen, weersomstandigheden, UV-straling van zonnebanken, verwarming, te warme douche en schadelijke ingrediënten in cosmetica. (Bron)

Tips voor de droge huid:

 • Neem geen te hete douche of bad
 • Gebruik minder zeep
 • Gebruik geen harde scrubs
 • Gebruik een reinigingsolie voor je gelaat en een doucheolie voor je lichaam
 • Gebruik een rijke dagcrème die meer comfort geeft
 • Zet je verwarming in huis of kantoor niet te hoog
 • Smeer je in de winter goed in wanneer je buiten gaat
 • Eet onverzadigde vetzuren die je vindt in vette vis, noten en avocado’s.

Gedehydrateerde huid

Je huid komt vocht te kort en voelt trekkerig aan. Zeker na het douchen, wassen van je gezicht of wanneer je in een omgeving zit met de verwarming goed hoog. Water drinken dus en goed hydrateren met waterrijke producten!

Tips voor de gedehydrateerde huid:

 • Zet je verwarming niet te hoog
 • Verwijder elke avond je make-up en reinig je gelaat met een zachte reinigingsmelk
 • Gebruik een vocht inbrengende dag- en nachtcrème, eventueel met bijbehorend serum
 • Drink minstens anderhalve liter water per dag

Normale huid

Geen pigmentvlekjes, niet droog, niet vet, geen grote open poriën of acne? Dan ben je gezegend met een normale huid. Dit is één van de minst voorkomende huidtypes.

Tips voor de normale huid:

 • Reinig en hydrateer je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds zodat er zeker geen vuil en talg kan opstapelen. Voorkom zo mee-eters, puistjes en vergrote poriën.
 • Was met water en gebruik een milde reinigingscrème of melk
 • 1x per week: zuiverende peeling en ontspannend stoombad

Gecombineerde huid

Een gemengde huid kan droog aanvoelen aan de ogen en kaken maar vet op de T-zone (voorhoofd, neus, kin). Gebruik de juiste producten voor elke zone en niet slechts één product voor je gehele gelaat.

Tips voor de gecombineerde huid:

 • Reinig en hydrateer je gezicht zowel ‘s ochtends en ‘s avonds zodat er zeker geen vuil en talg kan opstapelen. Voorkom zo mee-eters, puistjes en vergrote poriën
 • Gebruik adstringerende (poriën samentrekkende) producten voor de vette huid op je T-zone (toverhazelaar/witch hazel) maar milde producten op je wangen

Gevoelige huid

Je huid reageert snel na het aanbrengen van nieuwe producten of dragen van bepaalde kleding. De huid wordt snel rood of krijgt makkelijk droge rode plekjes die op eczeem kunnen lijken. Bij koude of warme temperaturen reageert je huid ook vaak meer uitgesproken.

Een gevoelige huid kan gecombineerd zijn met een vette, droge of normale huid. Het maakt niet uit welk huidtype je hebt, je huid kan steeds reageren met irritatie of een brandend gevoel. Je huid is met andere woorden kwetsbaarder voor externe omgevingsfactoren en kan harder reageren op bepaalde ingrediënten zoals kleurstoffen, parfum, etc. Belangrijk bij een gevoelige huid is dat je je triggers kan bepalen zodat je producten kan vermijden die een reactie van je huid uitlokken.

Tips voor de gevoelige huid:

 • Wrijf niet te hard met je washandje of watje wanneer je je gezicht reinigt of verzorgt. Je wil je huid niet onnodig irriteren
 • Gebruik geen producten met schadelijke stoffen zoals parabenen en sulfaten
 • Gebruik geen producten met veel parfum die je huid makkelijk kunnen irriteren
 • Vermijd producten met hoge percentages alcohol

Hoe bepaal ik mijn huidtype?

Er is een makkelijke test die je thuis kan doen om al een eerste indicatie te krijgen wat je huidtype is.

 1. Was je gezicht met een milde reiniger en dep je gezicht droog (niet wrijven!)
 2. Laat je huid gedurende 30 minuten met rust en observeer wat er gebeurt

Gaat je huid glimmen? Dan heb je waarschijnlijk een meer vette huid.
Voelt je huid droog, trekkerig en jeukerig aan? Dan heb je waarschijnlijk een meer droge huid
Is je huid vetter in je T-zone maar droger op je wangen? Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid
Voelt je huid gehydrateerd en comfortabel aan en niet vet? Dan heb je waarschijnlijk een normale huid

Je huid, droog, vet, normaal of gecombineerd, kan steeds meer of minder vatbaar zijn voor acne of andere aandoeningen. Leer daarom je huid beter kennen en observeer hoe deze zich gedraagt bij het gebruik van bepaalde producten en de ingrediënten die er in zitten. Leer jezelf de reflex aan – turn and learn – om de ingrediënten van je verzorgingsproducten te lezen en op te zoeken wat ze zijn en wat ze doen.

Algemene huidverzorging tips

Je huid – droog, vet, normaal of gecombineerd – kan steeds meer of minder vatbaar zijn voor acne of andere aandoeningen. Leer daarom je huid beter kennen en observeer hoe deze zich gedraagt bij het gebruik van bepaalde producten en de ingrediënten die er in zitten. Leer jezelf de reflex aan – turn and learn – om de ingrediënten van je verzorgingsproducten te lezen en op te zoeken wat ze zijn en wat ze doen.

Daarnaast zijn er nog elke algemene verzorging tips die voor elk huidtype geschikt zijn:

 1. Gebruik elke ochtend na je reiniging en het aanbrengen van je dagcrème/gezichtsolie een zonnecrème die beschermt voor zowel UVA als UVB
 2. Vermijd direct zonlicht (sorry zonnekloppers!)
 3. Rook niet
 4. Drink voldoende water naast je nodige porties koffie
 5. Gebruik een milde gezichtsreiniger ‘s ochtends én ‘s avonds
 6. Ga niet met make-up op slapen, dit is een aanslag op je huid
 7. Hydrateer, hydrateer en hydrateer!
0/5 (0 Reviews)

Laat je reactie achter

TOP
Volg ons

Winkelmandje 0

Inloggen

Een account aanmaken

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze website te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in ons privacybeleid.

Wachtwoord herstellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.