Haarverlies bij vrouwen: een taboe doorbroken

379

Haarverlies bij vrouwen: het taboe doorbroken

Haar is voor veel vrouwen een belangrijk aspect van hun uiterlijk. Maar wat als je merkt dat je haar begint uit te vallen? Voor veel vrouwen kan het moeilijk zijn om dit taboe-onderwerp aan te snijden en erover te praten. Toch moet haarverlies bij vrouwen bespreekbaar worden gemaakt, zodat er meer begrip en steun komt voor degenen die hiermee worstelen. In dit blogbericht ga ik dieper in op het onderwerp en vertel ik je waarom het zo belangrijk is voor mij om dit taboe te doorbreken.

Als je dit blogbericht leest omdat je zelf haarverlies hebt, i feel you. Ik geef je bij deze een hele dikke knuffel en veel liefde 💕

Wat is haarverlies bij vrouwen?

Het kan moeilijk zijn te praten over haarverlies, omdat het een gevoelig onderwerp is dat vaak met schaamte wordt bekeken. Haarverlies bij vrouwen is echter een veel voorkomend probleem en het is belangrijk om erover te kunnen praten zonder je schuldig te voelen. In België lijden ongeveer 12% van alle vrouwen aan diffuus haarverlies, wat betekent dat ze meer dan de helft van hun normale hoeveelheid haar verliezen. Dit kan een grote impact hebben op iemands leven en hoe je je voelt. Het is belangrijk om erover te kunnen praten met iemand die begrijpt wat je door gaat.

haarverlies bij vrouwen

Waarom is het een taboe?

Ik merk dat het nog steeds een taboe is om over haarverlies bij vrouwen te praten. Taboe vind ik eigenlijk nog niet het juiste woord, er wordt simpelweg weinig tot niet over gepraat. Veel vrouwen voelen zich beschaamd en denken dat het iets is waar ze niet over mogen klagen en doen alsof hun haar geweldig is.

Haarverlies kan echter een ernstig probleem zijn, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk om erover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals je partner of een vriendin. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan de huisarts je helpen.

Oorzaken van haarverlies bij vrouwen

Er zijn vele oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Sommige vrouwen ervaren haaruitval tijdens hun leven, terwijl anderen ermee te maken krijgen na de menopauze. Haarverlies kan ook optreden tijdens een zwangerschap of na een bepaalde medicatie. In sommige gevallen is er sprake van erfelijkheid, maar dit is niet altijd het geval.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is androgenetische alopecia, ook bekend als ‘vrouwelijke kaalheid’. Dit type kaalheid wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en wordt vaak gezien tijdens de overgang of na de menopauze. Androgenetische alopecia kan leiden tot diffuus haarverlies of tot dunner wordend haar over het hele hoofd.

Behandelingen voor haarverlies bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem, maar het is nog steeds een taboe. In België zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor vrouwen die lijden aan haaruitval.

Je haar goed verzorgen

Ik verzorg mijn haar zo goed als het kan. Dit is iets wat ik zelf in handen heb al vind ik dit ook wel moeilijk. Je ziet veel voorbijkomen op social media zoals bijvoorbeeld rozemarijn olie. Zijn die trends goed om te volgen of niet?

Mijn routine:

  • Ik was mijn haar 3 x per week met speciale shampoo en conditioner
  • Ik masseer mijn hoofdhuid met een borstel tijdens het aanbrengen van de shampoo
  • Ik gebruik elke dag een serum en breng dit aan met een speciaal borsteltje
  • Ik gebruik een speciale handdoek om mijn haar goed te drogen. Deze is extra zacht en zorgt ervoor dat mijn haar sneller droogt
  • Ik breng om de 2 weken olie aan op mijn haar en laat dit diep intrekken met de warmtekap

Vitaminen en supplementen

De meest gepromote behandeling is diegene met vitaminen en supplementen. Ik kies hier specifiek voor het woord gepromoot want als je ziet wat geld hiermee gemoeid gaat val je achterover denk ik. Doordat stralend haar zo een hype is op alle social media platformen maakt dit mij soms zo onzeker. Alsof je nog harder met je neus op de feiten wordt geduwd dat jouw haar niet perfect is.

Ik heb de meest bekende vitaminen en supplementen geslikt die te koop zijn bij de apotheker en drogist: Alline, Omnivit, pillen van het kruidvat. De lijst is nog langer maar niets hielp bij mij. Telkens hoop je wanneer je aan een nieuwe kuur begint dat dit de oplossing is maar helaas, teleurstelling na teleurstelling.

Doen als: je nog geen behandelingen hebt geprobeerd en het haarverlies relatief beperkt is. Ik raad je wel aan om naar je apotheker te gaan en te vragen wat je het beste koopt. Sommige producten hebben niet voldoende actieve ingrediënten en doen dus niet.
Niet doen als: je haarverlies extreem is, dan zou ik eerst eens langsgaan bij je huisarts om dieper in te gaan op mogelijke oorzaken.

Microneedling

Microneedling bij haaruitval is een behandeling die gericht is op het verminderen van haarverlies. Deze techniek maakt gebruik van kleine naaldjes die de huid stimuleren en zo nieuwe haargroei bevorderen. De naaldjes zorgen ervoor dat er microscopische gaatjes ontstaan in de hoofdhuid, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om groeifactoren vrij te maken en nieuw collageen aan te maken.

Ik heb deze behandeling enkele keren laten uitvoeren bij mijn schoonheidssalon. De behandeling doet helemaal geen pijn maar ik vind het best wel prijzig voor een therapie waar weinig resultaten van bekend zijn.

Doen als: Iets nieuw wilt proberen, geen moeite hebt met lang wachten op resultaten, je budget het toelaat om deze behandeling vol te houden
Niet doen als: Je budget beperkt is, je moeite hebt met relatief onbekende therapieën en je dus geen absolute garanties krijgt

Mesotherapie

Mesotherapie bij haarverlies is een behandeling die gericht is op het verbeteren van de conditie van de hoofdhuid en het stimuleren van haargroei. Tijdens deze behandeling worden er kleine injecties gegeven in de hoofdhuid met daarin een mix van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor gezond haar. Door deze cocktail rechtstreeks in de hoofdhuid te injecteren, wordt ervoor gezorgd dat alle benodigde stoffen direct naar de wortels van het haar gaan.

Deze therapie is voor mij onbekend maar lijkt volgens mij een beetje op de microneedling.

LED Mesolicht therapie

LED Mesolicht therapie is een behandeling die effectief kan zijn bij haarverlies. Het werkt door het stimuleren van de haargroei en het versterken van de haarfollikels met behulp van lichttherapie. Dit gebeurt door gebruik te maken van LED-lampen die op specifieke golflengtes zijn afgestemd om gericht licht op de hoofdhuid te richten. De energie die vrijkomt uit deze lampen zorgt voor een betere bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen naar de wortels worden gestuurd en ertoe bijdragen dat ze gezonder worden.

Deze therapie is voor mij onbekend en wordt ook niet in mijn directe omgeving aangeboden. Hier is ook relatief weinig informatie en resultaten over terug te vinden.

Psychologische effecten van haarverlies bij vrouwen

Persoonlijk is dit voor mij het grootste probleem dat met dit taboe meekomt. Omdat we aan haarverlies bij vrouwen weinig aandacht besteden blijft de perceptie bestaan dat dit enkel een probleem bij mannen is.

Je ziet in reclamespots enkel vrouwen met perfect vol haar want dat is aantrekkelijk. Maar als je het andersom bekijkt: heb je ooit al een reclamespot gezien met niet zo perfect haar – of zelfs nog maar over een haarbehandeling voor vrouwen? Nee en nee.
Het is simpelweg geen groot probleem dus wordt er naar mijn gevoel met te weinig oprechte interesse naar gekeken.

Mijn missie

Ik voel mij als vrouw niet serieus genomen met mijn haaruitval. Elke dag maak ik me zorgen wanneer ik haar op mijn kleding zie, wanneer ik douche en zie hoeveel haar ik weer verloren ben. Elke dag – bij elk haar dat ik zie liggen. Vermoeiend, want ik heb geen duidelijke medische oorzaak. Ik val in de categorie, dat zal wel meevallen… Ik zeg het je, het valt niet mee. Het is een constant stemmetje in je hoofd dat op zoek wil gaan naar antwoorden en oplossingen.

Ik wil haarverlies bij vrouwen bespreekbaar maken en onder de aandacht brengen. Als ik één vrouw erkenning kan geven voor haar haarverlies ben ik blij. Samen kunnen we elkaar helpen met het delen van onze antwoorden, probeersels, advies en nog zo veel meer.

Laat van je horen bij de reacties hieronder👇!

x Laura

Proost op het doorbreken van het taboe: haarverlies bij vrouwen
Proost op het doorbreken van het taboe: haarverlies bij vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.