Alcohol in je cosmetica: goed of slecht?

325

Vermijd jij producten als je ziet dat er alcohol in cosmetica zit? Zo ja, dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben de indruk dat alcohol slecht is voor de huid, en daar is een goede reden voor. Het kan zeer uitdrogend en irriterend voor de huid zijn. Wat veel mensen echter niet weten, is dat alcohol in sommige gevallen juist heilzaam kan zijn. In dit artikel ga ik hier dieper op in.

Online kan je ondertussen zoveel informatie vinden over alcohol in cosmetica dat vele onder jullie door het bos de bomen niet meer zien. En dit kan ik je absoluut niet kwalijk nemen!

Wat is alcohol?

Alcohol in cosmetica komt voor in verschillende vormen en heeft verschillende functies om het maken van cosmetische producten makkelijker te maken. Zo dient het bij veel producenten als oplosmiddel, conserveermiddel, verdunner, voorkomt het te veel schuimvorming en als ontvetter.

Goede en slechte alcohol

De alcohol die je willen vermijden in onze verzorgingsproducten is de uitdrogende alcoholsoort. Je kan dit terugvinden op je ingrediëntenlijst als SD Alcohol of gedenatureerde alcohol (Alcohol Denat). Andere namen die je op het etiket van je skincare kan terugvinden zijn: ethanol, benzyl alcohol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol. Staan deze hoog in de ingrediëntenlijst kan het goed zijn om het product wijselijk terug te zetten.

Gedenatureerde alcohol kan uitdrogend zijn voor de huid. Deze alcohol is een voorbeeld van een slechte alcohol in cosmetische producten omdat het de huid van vocht kan ontdoen en je huid kan uitdrogen. Deze reactie zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat je huid extra talg gaat aanmaken en (even kort door de bocht) acné kan veroorzaken.

Staat één van deze alcoholen helemaal onderaan op de ingrediëntenlijst hoef je nog niet te panikeren. Alcohol wordt, zoals hierboven vermeld, vaak gebruikt als oplosmiddel. Dit zorgt vaak voor een hoeveelheid die quasi verwaarloosbaar is in het eindproduct en geen schadelijk of extra uitdrogend effect op je huid gaat hebben.

Daarnaast zijn er zeker ook goede alcoholen in onze verzorgingsproducten waar je huid wel blij van wordt! Dit zijn vette alcoholen, vaak afkomstig van plantaardige bronnen en helpen je huid om vocht vast te houden en te voeden – hello glowy skin. Enkele hiervan zijn: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Zie je deze ingrediënten op je etiket staan? Je huid wordt er nu al blij van!

handen wassen met alcohol

Effecten op je huid

Slechte alcohol zoals alcohol denat of ethanol worden vaak gebruikt om andere ingrediënten sneller door je huid te laten opnemen. Een leuke vergelijking is met het ontsmetten van je keukenblad of het poetsen van een raam met alcohol. Het verdampt direct en lost de vetplekken op. Hetzelfde effect heeft dit op je huid. Zo worden producten met retinol en vitamine C vaak in combinatie gebruikt met alcohol om de penetratie in je huid sneller te laten gaan.

Het klopt dat het gebruik van deze alcoholen de opname versneld maar dit gaat ten koste van je huid omdat ze als het ware je huid barrière aantasten. Een beschadigde barrière kan bijgevolg ook andere schadelijke stoffen toelaten in je huid die je liever niet wilt. Er zijn andere, zachtere manieren om de goede ingrediënten in je huid te krijgen zonder je barrière onnodig te beschadigen.

Alcohol en de vette huid

Heb je een vette huid kan het gebruik van producten met uitdrogende alcohol verleidelijk zijn. Je krijgt er een instant matte teint van omdat je huid letterlijk wordt ontvet. Laat je hierdoor echter niet vangen want dit kan leiden tot een vicieuze cirkel. Je huid droogt uit – produceert meer talg – zorgt voor meer acne. Zo kan deze slechte alcohol leiden tot meer acne en vergrote poriën. 

Gebruik daarom liever één keer per week een kleimasker met groene klei om het overtollige talg te absorberen en een reiniger op oliebasis om je huid niet onnodig uit te drogen. 

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

En wat met desinfectie van je handen?

Wel, de corona epidemie heeft ervoor gezorgd dat het gebruik van ontsmettende handgel een dagelijkse gewoonte is geworden. Dit type van producten om effectief desinfecterend te zijn om virussen en ziektekiemen te doden vereisen 60% alcohol (ethanol). De veelvuldige blootstelling aan dit type alcohol is niet ideaal voor de huid van je handen maar soms wel noodzakelijk. Geef daarom de voorkeur aan het wassen van je handen met reguliere zeep waar het kan en hydrateer goed met een vochtinbrengende crème.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
LUKSE © Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden
Close
Zet je op de wachtlijst Ik laat je iets weten wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder je e-mailadres achter.